Forum :: Seomatik.pl
Potrzebujesz pomocy? Sprawdź może ktoś miał podobny problem, skorzystaj z wyszukiwarki.
Forum Seomatik.pl :: Pomoc
Punkty
| Użytkownik / data | Treść wątku |
|---|---|
|
Dodano: 27-09-2010 08:46 Autor: wit75 Zarejestrowany: 31-10-2009 Postów: 3 |
Witam Jak często system dodaje linki. Czekam już 4 dni i system dodał tylko 1 link ma 3 frazy. |
|
Dodano: 27-09-2010 10:33 Autor: bioptak Zarejestrowany: 29-09-2009 Postów: 113 |
Jeśli wybrałeś linki tylko ze stron głównych to licz się z tym że inni też czekają na linki ze stron głównych, np. ja |
|
Dodano: 27-09-2010 11:37 Autor: wit75 Zarejestrowany: 31-10-2009 Postów: 3 |
Tak dałem TG strony.Może zmienię na GP, jest duża różnica? |
|
Dodano: 27-09-2010 17:17 Autor: SMA Zarejestrowany: 04-09-2009 Postów: 545 |
Różnica to ok 1:200 |
|
Dodano: 22-12-2010 10:22 Autor: videoporadnik Zarejestrowany: 20-12-2010 Postów: 1 |
Witam. Jestem tutaj nowy. Generalnie jestem jeszcze zielony z SEO. Niestety nie ma odpowiednije pomocy w tym serwisie. Mam dodany serwis - aktywny, w kolumnie linki ma 0/75. Proszę wytłumaczyć co oznacza 0/75. Dodatkowo proszę o wyjaśnienie działu 'linki'. Szuka się tam stron zarejestrowanych z serwisu czy może dodaje się linki do własnej strony? Pozdrawiam, Videoporadnik |
|
Dodano: 22-12-2010 11:45 Autor: bioptak Zarejestrowany: 29-09-2009 Postów: 113 |
Dział linki - tam dodaje się linki. A te 0/75 to znaczy zę system wykorzystał na Twojej stronie 0 z 75 dostępnych na linki miejsc. |
|
Dodano: 14-04-2011 21:35 Autor: Seifer Zarejestrowany: 14-03-2011 Postów: 12 |
Nie chcę robić śmietnika na forum zakładając nowy temat, skoro ten jest tematycznie podobny więc napiszę tutaj. 3 dni temu dodałem stronę do systemu i mam kilka pytań: #1. Jak na razie nie ma żadnego linka, czy to oznacza, że wybrałem kategorię w której nikt nie chce linkować? Czy może jeszcze się wszystko odpowiednio nie uaktywniło i muszę dać temu jeszcze trochę czasu? Dodam, że usuniętych linków też nie ma. #2. Strona aktywowała się prawidłowo, ale na stronie w miejscu gdzie powinny się wyświetlać linki nie ma żadnej informacji o systemie, czy będzie tam widać tylko same linki? Nie powinno być żadnego komentarza o prawidłowo zainstalowanym systemie? (Sądzę, że nie skoro w panelu widać, że się aktywowało, ale wolę spytać niż później mieć problemy z dezaktywacjami) #3. Czy za każdy link wyświetlony na stronie dostaje się punkty (a jeśli tak to ile, lub jak to obliczyć)? Bo trochę mnie to przeraża, że aktualnie dostaje tylko 130 punktów i nie wiem czy mi się, aby na pewno opłaca korzystać z seomatika #4. Czy jeśli moja strona aktualnie ma PR0, ale powiedzmy za miesiąc będzie miała PR3 to system to uwzględni w punktacji, czy jest to brane tylko pod uwagę podczas dodawania serwisu? #5. Jak sprawdzić backlinks? Bo raczej nie chodzi o komendę link:strona w googlu? Narzędzia dla webmasterów zaś pokazują różne wartości. Więc jak sprawdzić ich ilość, aby przełożyć to sobie na seomatik? #6. Czy kategoria strony to kategoria mojego serwisu czy kategoria z których mają być pobierane linki? Konkretnie chodzi o to, że mam blog, na którym byłbym wstanie zaakceptować treści erotyczne, chociaż sam blog nie jest związany bezpośrednio z erotyką to czy mogę dodać go do kategorii erotyka? |
|
Dodano: 14-04-2011 22:37 Autor: SMA Zarejestrowany: 04-09-2009 Postów: 545 |
1) Kliknij w legendę - znajdziesz tam informację że trwa lokalizowanie podstron. Jeśli zostaną zlokalizowane, rozpocznie się proces przydzielania linków. Zapotrzebowanie na strony w danej kategorii sprawdzisz w statystykach systemu - link w stopce. 2) Na stronie nie będzie żadnej informacji - ale po przydzieleniu linków warto spojrzeć na stronę czy faktycznie się wyświetlają jeśli miałeś jakieś wątpliwości podczas instalacji 3) Przekonasz się po przydziale linków - punktacja składa się z punktacji podstawowej oraz bonusów. Lista bonusów i ich wartości znajdziesz w regulaminie systemu. Punktacja podstawowa to punkty za każdy przydzielony link - w przypadku wartościowych serwisów, stanowią one jednak mniejszość. 4) Tak, uwzględni. Minimum raz w miesiącu jest aktualizowana wartość PR 5) Yahoo linkdomain: Except from this domain to entire site 6) Kategoria strony to kategoria Twojego serwisu - przy wyborze kategorii podstawowym czynnikiem jest jej treść a dopiero w drugiej kolejności czy to jest blog... A więc jeśli masz blog o treściach erotycznych to oczywiście powinien on trafić do erotyki. |
|
Dodano: 14-04-2011 23:28 Autor: bartek0317 Zarejestrowany: 21-10-2010 Postów: 1 |
Dołączę się do pytań - dodałem 28.03 stronę, robiona typowo pod użytkowników, na domenie .pl, PR 0, ponad 500 BL. Na chwilę obecną wyświetla mi się 6 linków, bonus za domenę główną wynosi tylko 72 pkt. Wydaj mi się, że to nieco mało, za to czas oczekiwania się wydłuża. To teraz pytanie - czy po prostu przydzielanie linków i punktów może tak długo trwać, czy z moją stroną jest coś nie tak? ID strony to 295548. |
|
Dodano: 14-04-2011 23:45 Autor: Seifer Zarejestrowany: 14-03-2011 Postów: 12 |
Dzięki za szybką odpowiedź. Jeszcze dopytam odnośnie zliczania podstron. W legendzie jest tylko napisane, że zliczanie trwa minimum 24h, 24godziny już minęły i właściwie to nie wiem czy nadal są zliczane czy już powinny się te linki dodawać. Wiem, że jestem niecierpliwy trochę, ale nie jestem w 100% przekonany, że poprawnie zainstalowałem skrypt bo instalowałem go w innym skrypcie, który dopiero go generuje Przy okazji już tutaj dam propozycję... Zauważyłem, że bardzo dużo stron to po prostu jeden wielki śmietnik (oczywiście są wartościowe strony na pewno, ale po otrzymaniu tych 3000pkt na początek przez czas ich aktualności znalazłem chyba tylko 4 strony, które były również dla użytkownika w jakiś sposób przydatny), w większości przypadków był to jakiś gotowy cms zainstalowany na sucho (czyli po za treścią wygenerowaną przez instalator nie było nic po za linkami) wiem, że systemu służy do pozycjonowania stron w wyszukiwarkach, ale można by pokusić się o zmuszenie użytkowników do wypełnienia unikalną treścią chociaż w najmniejszym stopniu tych stron. Walka google z SWL to moim zdaniem nie tylko konkurencja dla AdWords ale również zwiększająca się liczba nie wartościowych stron, a moim zdaniem strona na którą ktoś wejdzie i będzie mógł się czegokolwiek dowiedzieć jest o wiele bardziej wartościowa niż jakiś popularny skrypt zainstalowany na sucho. Reasumując: - Skrypt zainstalowany na sucho może być uznany przez google czy tam yahoo za duplikat i wyleci prędzej czy później z indeksu. - Link na stronie z jakąkolwiek treścią może zostać również użyty przez realnego użytkownika, a nie tylko boty sieciowe. - Gdyby wykluczyć w jakiś sposób skrypty, które są instalowane na sucho czyli takie które zostały wygenerowane przez instalator, a użytkownik jedyne co dodał do system seomatik to można by na pierwszej stronie napisać, że seomatik jest pierwszy w polsce swlem, który walczy z tworzeniem śmietnika, jaki to z dnia na dzień robi się z internetu ;P Oczywiście wiem, że mogę usunąć link z nieodpowiadającej mi strony, ale przez 7 dni siedząc przy kompie (a raczej przy seomatiku) mniej więcej po 10h, szukałem jakieś strony, w której stworzenie użytkownik włożył minimalnie większy wysiłek niż przeklikanie instalatora... i jak już wspominałem znalazłem bodajże 3 takie strony. |
|
Dodano: 14-04-2011 23:51 Autor: SMA Zarejestrowany: 04-09-2009 Postów: 545 |
Tak, masz już zlokalizowane podstrony - teraz kwestia przydzielenia linków - biorąc pod uwagę że w tej kategorii jest 10mln wolnych lokalizacji to niestety trochę to potrwa A teraz pytanie, co jest bardziej wartościowsze dla google i dla użytkowników pozycjonujących swoje strony - czy brzydki serwis z dużą liczba BL i site na domenie głównej czy ładny serwis pod użytkownika z bl i site bliskim zeru? Te drugie znajdziesz u konkurencji a pierwsze u nas |
|
Dodano: 15-04-2011 01:01 Autor: Seifer Zarejestrowany: 14-03-2011 Postów: 12 |
Rozpisałem się, wylogowało mnie w między czasie i treść przepadła więc daruję sobie pisanie na nowo moich wywodów bo zajęło mi to niespełna godzinę czasu. Przykładowa strona: http://www.aktualne.zagrywam.net.pl PR: 0, BL: 0, Alexa: 0, Treść: 0 Jedyna 'treść' została wygenerowana przez instalator phpBB oraz boty sieciowe (spamiarki). Na oko około 30% treści głównej strony tworzą anchory linków (nie wliczając htmla) Tego typu stron jest od groma w seomatiku, w kategorii erotyka, jak już wspominałem nieznalazłem ani jednego serwisu wartościowego pod żadnym względem przez całe 7 dni, może bardziej obrazowo będzie jak napiszę, że spędziłem przy tym około 50 godzin. Może miałem pecha, ale gdyby uniemożliwić dodawanie tego typu stron to miałbym o 7 dni życia więcej, a seomatik stałby się jeszcze lepszy. Żeby mnie źle nie zrozumiano... ja nie krytykuję seomatika tylko proponuję rozwijać go dalej w odpowiednim według mnie kierunku. Co z tego, że zwiększany jest poziom BL skoro są ludzie, którzy wolą się napunktować wstawiając totalny szajz... Gdyby osoby, które je wstawiają poświęciłyby o 10 minut więcej na każdą stronę, to poziom byłby o wiele wyższy, a strony nie wypadałyby tak z indeksu. Bo wypadają skoro widziałem w seomatiku strony niezaindeksowane bo przecież nie można takiej strony dodać do systemu (no chyba, że są one już bardzo długo). a użytkownicy nie musieliby poświęcać kilkukrotnie więcej czasu na znalezienie chociażby dostatecznie dobrej strony, niż twórcy na zainstalowaniu skryptu na domenie. Poprzedni post był bardziej wyczerpujący, ten pisałem już z lekką niechęcią i odrobinę zmęczony... |
|
Dodano: 15-04-2011 02:09 Autor: SMA Zarejestrowany: 04-09-2009 Postów: 545 |
Tylko czy jeśli taka strona byłaby pięknie wykonana to czy posiadałaby wtedy większą moc? Możesz na słowo uwierzyć że jak ktoś ma taką stronę to otrzyma za nią może ok 100pkt, więc szczerze wątpię czy będzie sens utrzymywania tego czegoś i zajmowania miejsca na serwerze tym bardziej że za wartościowy serwis można otrzymać ponad 10.000pkt. A najważniejsze rzeczą którą powtarzamy jest to żeby dobry przykład płynął od nas samych a widzę że Twoja strona posiada niestety BL=0, PR=0, subdomena, niski site. Oczywiście plus za wygląd |
|
Dodano: 15-04-2011 02:41 Autor: Seifer Zarejestrowany: 14-03-2011 Postów: 12 |
Ehhs. Nie wiem czy nie czytasz całości co piszę, czy nie rozumiesz co chce przekazać. Więc napiszę zupełnie mniej starannie... Mam to gdzieś jak strony będą wyglądały... nie wiem, czego się uczepił tego jednego słowa ;< chodzi mi o to, że dla wyszukiwarek liczy się coraz bardziej treść strony i treść stron do niej linkującej, a pozwalając na dodawanie do swla stron, które są tworzone automatycznie i to w przypadku gdzie treść jest zawsze taka sama, o ile wogólę można to nazwać treścią, to chyba się mija z celem seomatika... Takie mam przynajmniej wrażenie po 7 dniach. Strona, którą mam dodaną jest świeżą stroną, więc nic dziwnego, że nie ma ani bl, ani pr. Jednak będzie mieć... a na stronach o których cały czas mówię nic się nie polepszy, będzie się tylko pogarszać, aż wkońcu ich w indeksie nie będzie - a aktualnie u mnie jest chociaż treść i ten wygląd, do którego się uczepiłeś. Ogólnie widzę, że się do mnie agresywnie nastawiasz (i mi się to chyba również udziela) więc rzućmy w niepamięć moją sugestię bo i tak chyba nie będzie brana pod uwagę, więc temat jest bezsensu kontynuować. |
|
Dodano: 15-04-2011 09:07 Autor: iberian Zarejestrowany: 05-03-2010 Postów: 26 |
w pewnym sensie masz racje. w seomatiku jest jeszcze troche starych stron postawionych ponad roku temu na skrypcie forum, z wlaczonymi sesjami i malym site gdzie linka gwarantowanego nie zaindeksujesz, ale nie jest tego duzo - to raczej relikty przeszlosci i latwo je mozesz wyciac maska |
|
Dodano: 15-04-2011 11:18 Autor: SMA Zarejestrowany: 04-09-2009 Postów: 545 |
Seifer, ale Ty również chyba nie do końca zrozumiałeś politykę systemu - cały czas twierdzisz że zła treść na stronie nie jest wartościowa dla Google. A o czym cały czas ja tutaj piszę? O tym że system premiuje strony wg parametrów jakie osiągają - chyba nie chcesz powiedzieć że google indeksuje tylko śmieciowe strony żeby je potem szybko wywalić a te serwisy z dobrą treścią omija szerokim łukiem... W jaki sposób Ty byś oceniał wartościową treść dla google? - bo my to robimy poprzez poziom zaindeksowania danego serwisu - więc skoro google je indeksuje to jak to inaczej interpretować jak tylko jako coś co jest wartościowe dla google. No chyba że znasz algorytm jakości treści na stronie i będzie można go u nas wdrożyć, ale wątpię aby mógł się opierać on na czymś innym a niżeli ja cały czas piszę - niemożliwe aby google indeksowało coś co nie ma wartości. A co do stron jest tak jak tutaj kolega powyżej napisał. Poza tym nie staramy się oceniać stron wg widzimisię - pozostawiamy to Google - jedynie punktujemy wg parametrów. Natomiast większość stron w erotyce to również strony nowe tak jak Twoja, lecz ich średnie site wynosi >100 a bl >300. |
|
Dodano: 15-04-2011 14:54 Autor: Seifer Zarejestrowany: 14-03-2011 Postów: 12 |
Może ja faktycznie po prostu mam pecha, bo jak już wspominałem poświęciłem bardzo dużo czasu (co najmniej tak mi się wydaje, że 7 dni na jednego linka to bardzo dużo czasu), żeby znaleźć jakąś zaindeksowaną stronę (kategoria erotyka). I wszystkie strony, o których piszę nie miały PR, BL, a indeksacja ich nie była większa niż 50 stron, a mniej więcej połowa z nich nie była w ogóle w indeksie googla. (to tak napisałem odnośnie ostatnich słów twojej wypowiedzi) Jeśli chodzi o te skrypty zainstalowane na sucho to już chyba wiem jak Ci przekazać to co mam na myśli. Rozchodzi się np. o kategorie... czy nie powstały one przypadkiem również pod wyszukiwarki? Bo w tej chwili w erotyce można znaleźć mnóstwo stron, które można by przerzucić do blogi, fora, katalogi. To, że google bierze treść pod uwagę to dobrze o tym wiesz bo przecież w seomatiku jest oblewanie anchora tekstem, pytanie tylko na jak dużej ilości stron była testowana długość tego tekstu :> Czy może seomatik właśnie testuje to ;> Ja się opieram na tym co czytam na anglojęzycznych forach o seo, i na ich rzekomo przeprowadzonych 'badaniach', a również na polskich 'badaniach', i tych przeprowadzonych na własną rękę (tutaj jednak bardzo mała skala). Może faktycznie, jeszcze nie do końca zrozumiałem politykę tego systemu. Jednak nie twierdzę, że zła treść na stronie jest niewartościowa dla google, tylko strony z duplicat content ( za co przecież są filtry...), a pod duplicat content moim zdaniem łapią się strony z 'sucho' zainstalowanym skryptem. Co do tego jak ja bym oceniał wartościowe strony dla google? Czysto teoretyczne pytanie, bo nie jestem programistą i nie potrafiłbym stworzyć czegoś takiego jak seomatik, a nawet nie wiem jakie dokładnie są możliwości oceniania stron przez skrypty... Jednak oceniałbym je tak samo jak ocenia je seomatik, z tą różnicą, że postawiłbym większy nacisk na to co prezentują strony. Tak, aby każda strona robiła chociaż wrażenie whiteseo. Jednak jak już pisałem, zostawmy to. Nie dość, że to zły dział na takie dyskusje, to na dodatek przyznaje, że nie zwróciłem uwagi zbytnio na punktacje, która jest dobra w seomatiku. Za to mam kolejne pytanie. Dlaczego system wyświetla komunikat, iż strona "http://degree.site90.com" nie jest za indeksowana przez google? Przez co nie mogę jej dodać do systemu. |
|
Dodano: 16-04-2011 15:33 Autor: SMA Zarejestrowany: 04-09-2009 Postów: 545 |
Pragniemy przypomnieć że system przyjmuje strony zarówno z www jak i bez... lecz warunkiem dodania strony do systemu bez www jest brak subdomen w danej domenie - w innym przypadku możliwe jest dodanie tylko tych subdomen domeny o ile spełniają one kryteria systemu. |
|
Dodano: 16-04-2011 21:09 Autor: bioptak Zarejestrowany: 29-09-2009 Postów: 113 |
Seifer. Jedno proste wytłumaczenie. Seomatik idzie za google. Jak google wypier... serwis z indeksu to i z seomatika wyleciua wmaks 14 dni. A jak google stwierdzi że serwis jest wartościowy i będzie indeksować to co dla Ciebie nie ma wartości to i seomatik nie wypierdzieli takiej strony. Seomatik NIE OCIENIA - seomatik idzie za google. Po kiego grzyba wymyhślac dodatkowe obostrzenia skoro sędzią jest google. Jeśli google indeksuje strony które są tylko zwykłym "przejściem przez instalator" - tak jak piszesz - bez dodawania unikalnego contentu - jeśli google to indeksuje to google boty wchodzą na taką strone, więc i linki na niej zauważą i zapunktują z nich linki. Seomatik naprowadza nas na co stawiać -> dążyć do wysokiego site oraz BL. Ale eomatik nie karze za to że brak oryginalnej treści. Jak google za to ukarze to seomatik patrząc że serwis dostał bana też wywali serwis z systemu. Korzystam z seomatika od początku. SWL ma powera - bo idzie za google. A nie tak jak np. admini statlinka. Wstał lewą nogą - to nie pzyjmie serwisów dziś do systemu. Ma dobry dzień to przyjmie... Jak podczas logowania do seomatika zaznazysz "zapamiętaj mnie", to nie wyloguje Cię jak skończysz pisać posta Pozdrawiam! |
|
Dodano: 16-04-2011 23:50 Autor: Seifer Zarejestrowany: 14-03-2011 Postów: 12 |
No i ok. Ta odpowiedź mnie zadawala. Co do "Jak podczas logowania do seomatika zaznazysz "zapamiętaj mnie", to nie wyloguje Cię jak skończysz pisać posta" niby nie, a jednak Pewnie mi coś ciastko usunęło bo coś mi się komp zasyfił po ostatniej aktualizacji micro7oftowego shitu |